search-web

neděle 24. prosinec 1989

Štědrý den. Po dlouhé době první volný den. Od neděle 19. listopadu Václav Havel a jeho nebližší spolupracovníci pracovali bez přestávky den co den včetně sobot a nedělí od časného rána do pozdní noci. Byli jsme všichni dost vyčerpaní a několik málo dní oddechu nám přišlo vhod. Bylo třeba nabrat nových sil do dalších dní.

Příslušníci jednotek rumunské tajné policie Securitate v Temešváru, kteří byli dosud věrní svrženému Nicolae Ceauşeskovi, se začali vzdávat. Během hodiny složilo zbraně čtyřicet příslušníků policie, mezi nimi také mnoho žen.

Střelba v centru Bukurešti v poledních hodinách zesílila a ve městě proběhly nejtěžší boje za poslední tři dny. Hlavními ohnisky byly mezinárodní letiště Otopeni ležící asi dvacet kilometrů od centra hlavního města, okolí budov rozhlasu a televize, náměstí před prezidentským palácem a okolí sídla ústředního výboru rumunské komunistické strany. Oddíly tajné policie Securitate věrné Ceauşeskovi si z letiště Otopeni vytvořily svůj hlavní operační štáb. Všechny mezinárodní lety do Bukurešti byly odkloněny do bulharského Burgasu.

Zpět na začátek Předchozí záznam Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |