search-web

čtvrtek 21. prosinec 1989

21/12/89 Rozhovor Václava Havla, Špalíček
0:00
0:00

Rozhovor Václava Havla pro na podporu postižených dětí.

Dopoledne hovořil Václav Havel s francouzským filozofem a politologem André Glucksmannem. Rozhovor natáčela francouzská televize. Po třinácté hodině odjel Havel na návštěvu Kladna. Doprovázeli jej Ludvík Vaculík, Ladislav Kantor, Jiří Křižan a John Bok. V patnáct hodin začal v Kladně na náměstí mítink s občany.

V Praze byl zahájen dvoudenní mimořádný sjezd KSČ, který zvolil Ladislava Adamce předsedou a Vasila Mohoritu tajemníkem strany. Dosavadní generální tajemník Karel Urbánek se stal předsedou Ústřední kontrolní a revizní komise. Delegáti sjezdu zvolili nový ústřední výbor – ze 197 členů a kandidátů ÚV KSČ zvolených na 17. sjezdu zůstali v novém ústředním výboru jen čtyři, mezi nimi právě zvolený předseda strany Adamec a tajemník Mohorita. Sjezd se distancoval od bývalého vedení KSČ a jeho politiky a v přijatém prohlášení se omluvil „všem občanům, kteří byli postiženi neoprávněnými represemi“. Dále schválil Akční program strany, v němž se přihlásil k principům demokratického zřízení a právního státu, zrušil Lidové milice a rozhodl se zakročit proti vysokým funkcionářům strany, kteří nesli odpovědnost za předchozí politiku KSČ.

Nicolae Ceauşescu se vrátil z Íránu a nechal svolat do Bukurešti mohutné shromáždění, které bylo pro zaměstnance všech podniků a závodů ve městě a okolí povinné. Během projevu, v němž sliboval všeobecné zvýšení platů a označoval vzniklou situaci za dílo maďarského spiknutí, zesílily projevy nesouhlasu natolik, že Ceauşescu své vystoupení přímo přenášené rumunskou televizí nedokončil a z balkonu, odkud mluvil, urychleně odešel.

Zpět na začátek Předchozí záznam Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |