search-web

pondělí 18. prosinec 1989

18/12/89 Rozhovor VH pro Newsweek, Špalíček
0:00
0:00

Rozhovor Václava Havla pro Newsweek o úloze umělců a intelektuálů v  revoluci (anglicky). / 0:00-1:00 organizační debata / 1:00 rozhovor s organizačními poznámkami a otázkami na přítomné (Oslzlý, Kriseová a další) na téma: kandidatura na prezidenta republiky, situace v Československu a v Evropě, sjednocení Německa, odsun sovětských vojsk a postavení komunistické strany.

18/12/89 Rozhovory VH, Špalíček
0:00
0:00

Dokončení rozhovoru Václava Havla pro časopis Newsweek (anglicky). / 0:00-2:40 pokračování rozhovoru Havla s organizačními poznámkami a otázkami na přítomné / 2:45 vzkaz Václava Havla pro hospitalizovaného Samuela Becketta (+Kriseová) / Martin Garbus - PEN / 7:50 debata ohledně vydání knihy Václava Havla v USA (+Kriseová) / 11:20 příspěvek do New York Review of Books k Beckettově hře Catastrophe (+Kriseová) a následná organizační debata na téma her Catastrophe a Chyba.

18/12/89 Telefonát V. Hanzela s M. Kňažkem
0:00
0:00

Telefonát Vladimíra Hanzela s Milanem Kňažkem o cestě Václava Havla do Košic.

Telefonoval mi z Prešova Peter Rázus, vnuk slovenské spisovatelky Márii Rázusové-Martákové. Peter byl jedním z kulturních aktivistů, kteří se angažovali v mnoha městech po celé republice. Před listopadem 1989 tvořili síť místních ohnisek nezávislé kultury, organizovali koncerty povolených i nepovolených písničkářů a rockových kapel, pořádali výstavy umělců, kteří nemohli oficiálně vystavovat. Vymýšleli tisíc a jeden fígl, jak přelstít cenzory a povolovače takovýchto akcí. Velice důležitou roli sehráli v dění ve dnech po sedmnáctém listopadu, kdy byla v mimopražských oblastech velká nouze o informace. Právě tato síť posloužila k jejich šíření.

Rázus měl zvláštní nápad. Spočíval v tom, že by Václav Havel navštívil v nejbližších dnech Východoslovenský kraj, konkrétně Prešov a Košice. Byl jsem na rozpacích. Od představitelů VPN jsme totiž slýchali, že právě v tomto kraji je nejvíc podporovatelů Alexandra Dubčeka, a tudíž nejvíc odpůrců kandidatury Václava Havla. Peter však tvrdil, že tomu tak vůbec není, že tamní obyvatelé naopak vzhlížejí k Praze i k osobnosti Václava Havla s velkým respektem. Dokládal to tím, že kupř. v Košicích vznikla nikoli pobočka Veřejnosti proti násilí, nýbrž Občanské fórum. Návštěva příštího prezidenta v tomto „zapomenutém“ kraji by měla značný symbolický význam.

Projednal jsem návrh s Václavem. Řekli jsme si, že se přikloníme k úsudku člověka, který tam žije, nikoli k mínění těch, kteří to vidí zkresleně z Bratislavy. Věděl jsem, že na Petra je spolehnutí. Domluvili jsme, že se návštěva odehraje za dva dny, ve středu 20. prosince, dohodli jsme složení naší výpravy a požádal jsem organizační štáb OF, který už díky Ivanu Havlovi začal dobře fungovat, o zakoupení letenek. Měl s námi letět Saša Vondra a Miroslav Kvašňák, jehož otec, slavný fotbalista, z Košic pocházel a byl v kraji stále velice populární. Ještě bylo třeba přemluvit někoho z vedení VPN, aby se k nám přidal, případně i někoho z Originálního VideoJournalu, aby naši cestu zaznamenal.

Volali mi z redakce Rudého práva a k mému překvapení požádali o texty úvodního prohlášení Charty 77 a výzvy Několik vět. V deníku prý došlo k palácovému převratu, dosavadní šéfredaktor Zdeněk Hoření byl nahrazen liberálnějším Zdeňkem Porybným, přestávají být deníkem ÚV KSČ a stávají se novinami celé komunistické strany. Své hříchy z minulosti chtějí odčinit kromě jiného i tím, že zveřejní plné znění obou dokumentů, aby se čtenáři konečně mohli seznámit s jejich obsahem. Oba texty jsem jim dodal.

Česká národní rada zvolila za svého předsedu Jaroslava Šafaříka z Československé strany socialistické. Šafařík zastával tuto funkci již v roce 1968 po vzniku federace, a tedy i na začátku existence tohoto sněmu; na počátku normalizace byl ovšem z ČNR odstraněn. Zároveň bylo zvoleno nové předsednictvo ČNR, v němž komunisté poprvé nedisponovali většinou.

Tiskový mluvčí ministerstva národní obrany plukovník Stanislav Pohořal zveřejnil prohlášení: Chtěl bych upozornit naši veřejnost na šíření různých poplašných letáků, zejména v Brně, které oznamují, že se údajně na zítřek, tj. 19. prosince 1989, připravuje vojenský puč. S plnou odpovědností prohlašuji, že tato naprosto nezodpovědná letáková akce sleduje vyvolání paniky a strachu mezi civilním obyvatelstvem a vytváření nevraživosti vůči ČSLA. Velení armády se ostře distancuje od takovýchto akcí a odmítá uvedená nařčení. O tomto stanovisku včera informoval ministr národní obrany genplk. M. Vacek představitele OF hudebního skladatele M. Kocába při osobním setkání. Chci dodat, že ČSLA podporuje obrodný a demokratizační proces v naší vlasti.

Čestmír Císař se v televizním vystoupení vzdal své kandidatury na úřad prezidenta republiky a podpořil kandidaturu Václava Havla.

Ve 21.30 oznámil v televizním vystoupení zástupce stávkujících studentů Martin Mejstřík, že zítřejší studentská manifestace se neuskuteční před budovou Federálního shromáždění, ale na Václavském náměstí. Zdůraznil, že odkládání volby prezidenta povede ke stupňování napjaté situace. Studenti jsou pro to, aby byl prezident republiky zvolen co nejdříve, a jednoznačně podporují kandidaturu Václava Havla. Stane-li se Havel prezidentem, studenti stávku ukončí.

V Temešváru byl vyhlášen výjimečný stav. Vojáci stříleli do demonstrujících obyvatel, kteří stáli na schodech do katedrály. Poté se vojáci stáhli do kasáren. Rumunský prezident, předseda Státní rady a generální tajemník Komunistické strany Rumunska Nicolae Ceaușescu odletěl na státní návštěvu Íránu. Před odletem nařídil velitelům ozbrojených složek, aby všemi prostředky potlačili počínající lidové povstání v zemi.

Zpět na začátek Předchozí záznam Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |