search-web

čtvrtek 12. říjen 1989

FotoFotoFotoFoto

Přišla zpráva, že do bytu Jiřího Rumla, šéfredaktora samizdatových Lidových novin, vtrhla tajná policie a provedla domovní prohlídku. O něco později se totéž událo u redaktora LN Rudolfa Zemana.

V poledne proběhla jedna z nesčetných akcí Společnosti za veselejší současnost, která vnesla do tehdejšího zachmuřeného disidentského prostředí humor, nadsázku a nadhled. I StB, navyklá na přemýšlivé intelektuály, kteří sami sebe brali smrtelně vážně, byla jejich činností naprosto zmatená a nevěděla si s nimi rady. Tentokrát – zcela výjimečně – to byla akce výlučně disidentská. SVS sezvala tehdejší nejznámější opozičníky na dětské hřiště, kde všem rozdala kyblíčky, lopatičky a bábovky. Úkolem bylo dřepnout si na pískoviště a dělat svoje bábovky. Kromě Václava přišli Hana Marvanová, Jiří Gruntorád, Petr Placák a Stanislav Penc. Vše natáčel Originální Videojournal a fotil Miloš Fikejz. Symbolickým cílem akce bylo, aby se všichni přestali hádat a dělat si vlastní bábovičky, a místo toho se společně pustili do díla.

Odpoledne přišel do Havlova bytu tým Krátkého filmu Praha natočit s ním rozhovor do archivního projektu Letopisy. To, že oficiální státní instituce přišla za Václavem Havlem a dokonce zaznamenala jeho názory, bylo něco do té doby zcela nevídaného. Dosud s ním komunikovala pouze StB. Ředitelem Krátkého filmu, který toto natáčení povolil, byl syn Milouše Jakeše. Václav Havel to komentoval slovy, že moc začíná být naprosto zmatená – zatkne redaktory Lidových novin a provede u nich domovní prohlídky a v tomtéž dni natáčí rozhovor s Václavem Havlem.

Zpět na začátek Předchozí záznam Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |