search-web

čtvrtek 5. říjen 1989

Foto

52. narozeniny Václava Havla. Shodou okolností rovněž den, kdy má být vyhlášen nový laureát Nobelovy ceny míru. Václav Havel byl jedním z nominovaných kandidátů a mnohými byl považován za favorita. Dopoledne jsme navštívili byt Dany Němcové v Ječné ulici, tzv. „Jéčko“, a věnovali se tam „disidentské činnosti“, za niž byl Václav několikrát ve vězení, konkrétně jsme předali podpisy nových signatářů Charty 77 a telefonovali do Vídně Ivanu Medkovi text prohlášení Charty 77 k návrhům novely tiskového a trestního zákona.

Před jedenáctou hodinou přišel Jaroslav Kořán, disident, který v té době pracoval pro agenturu Reuters. Přinesl s předstihem zprávu, že nositelem Nobelovy ceny za rok 1989 je tibetský Dalajláma. Václav byl potěšen, dalajláma si to podle jeho názoru zasloužil mnohem víc než on.

Osm zvláštních vlaků dopravilo do Spolkové republiky Německo víc než osm tisíc občanů Německé demokratické republiky, kteří se předtím uchýlili na západoněmecké velvyslanectví v Praze. Tyto vlaky jely přes území NDR.

Večer proběhla neplánovaná oslava narozenin v bytě Václava a Ivana Havlových na tehdejším Engelsově nábřeží, v domě, který postavil jejich dědeček.

Zpět na začátek Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |