search-web

středa 13. prosinec 1989

Foto
13/12/89 2. jednání OF o volbě prezidenta, Valdštejnský palác 1
0:00
0:00

Pokračování 2. kola jednání rozhodujících politických sil o způsobu volby prezidenta republiky, moderuje Petr Pithart. / 0:00 úvodní slovo (Pithart OF) / 3:10 postoje jednotlivých stran (Mohorita KSČ, Kučera ČSS, Bartončík ČSL, Ulčák ÚV SSM, Jičínský OF, Kocáb OF a další)

Delegace

  • KC OF: P. Pithart, Z. Jičínský, M. Kocáb, J. Petrová, V. Šilhán a A. Vondra
  • KV VPN: M. Kusý
  • stávkující studenti: M. Mejstřík
  • KSČ: V. Mohorita, O. Šaling, J. Bouchal a J. Široký
  • ČSS: B. Kučera a J. Škoda
  • ČSL: J. Bartončík, B. Svoboda a O. Tuleškov
  • SSM: M. Ulčák a J. Daňhel
  • ÚV NF: J. Krejčí
  • + ústavněprávní experti J. Boguszak a J. Jirásek.
13/12/89 2. jednání OF o volbě prezidenta, Valdštejnský palác 2
0:00
0:00

Pokračování 2. kola jednání rozhodujících politických sil o způsobu volby prezidenta republiky, moderuje Petr Pithart. / 0:00 pokračování předchozí debaty (Jičínský OF, Kučera ČSS) / 5:40 debata o termínu volby prezidenta republiky, varianty 40 až 50 dní a kooptace poslanců FS / 28:40 návrh ústavního zákona o prodloužení lhůty pro volbu prezidenta (Kučera ČSS, Pithart OF, Šilhán OF, Bartončík ČSL, Jičínský OF, Šaling KSČ, Ulčák ÚV SSM, Vondra OF a další)

13/12/89 2. jednání OF o volbě prezidenta, Valdštejnský palác 3
0:00
0:00

Pokračování 2. kola jednání rozhodujících politických sil o způsobu volby prezidenta republiky, moderuje Petr Pithart. / 0:00 Mohorita KSČ, Ulčák ÚV SSM, Jičínský OF, Kučera ČSS, Kocáb OF, přestávka / 11:20 shrnutí a příprava komuniké z jednání (Pithart OF) a následná debata (Bartončík ČSL, Kučera ČSS, Šaling KSČ, Pithart OF, Vondra OF, Ulčák ÚV SSM a další)

13/12/89 2. jednání OF o volbě prezidenta, Valdštejnský palác 4
0:00
0:00

Pokračování 2. kola jednání rozhodujících politických sil o způsobu volby prezidenta republiky, moderuje Petr Pithart. / 0:00 apelace na KSČ ve věci způsobu volby prezidenta (Šilhán OF, Jičínský OF, Bartončík ČSL, Šaling KSČ, Kocáb OF, Ulčák ÚV SSM, Mejstřík zástupce studentů, Boguszak, Mohorita KSČ)

13/12/89 2. jednání OF o volbě prezidenta, Valdštejnský palác 5
0:00
0:00

Pokračování 2. kola jednání rozhodujících politických sil o způsobu volby prezidenta republiky, moderuje Petr Pithart. / 0:00 pokračování debaty o komuniké z jednání (Boguszak, Ulčák ÚV SSM, Šilhán OF, Šaling KSČ) / 7:15-17:35 přestávka, ruch z místnosti / 17:35 čtení návrhu komuniké z jednání a následná debata (Boguszak, Ulčák ÚV SSM, Šilhán OF, Jičínský, Šaling KSČ)

13/12/89 2. jednání OF o volbě prezidenta, Valdštejnský palác 6
0:00
0:00

Pokračování 2. kola jednání rozhodujících politických sil o způsobu volby prezidenta republiky, moderuje Petr Pithart. / 0:00 debata o konečném znění komuniké z jednání (Šaling KSČ, Kučera ČSS, Ulčák ÚVSSM, Vondra OF, Jičínský, Boguszak, Mejstřík zástupce studentů, Pithart OF, Bartončík ČSL, Šilhán OF, Mohorita KSČ)

Václav Havel se uchýlil do „skrýše“, kde si chtěl v klidu promyslet další kroky, nerušen vyčerpávajícím denním programem. Ale i nadále za ním docházely různé návštěvy a spojky se vzkazy. O několik týdnů později vyšla najevo kuriózní věc: ve „skrýši“, tedy ve vinohradském ateliéru výtvarníka Josky Skalníka, bylo instalováno odposlouchávací zařízení tajné policie, takže StB byla o tom, co se v ateliéru děje, informována ze všech nejlépe.

Na základě pokynů Václava Havla ze „skrýše“ jsem zatelefonoval do St. Gallenu Otu Šikovi, do Mnichova Lídě Rakušanové, do Paříže Pavlu Tigridovi a vyřídil jim přání Václava Havla, aby se co nejdříve objevili v Praze. Šik a Rakušanová bez váhání souhlasili, Tigrid si nebyl jist. Řekl, že musí svolat rodinnou poradu, která rozhodne o správném termínu jeho návratu do vlasti. Na mou námitku, že správný termín je právě teď, nereagoval.

Václav Havel napsal do prosincového čísla Lidových novin úvodník jako rozloučení s jejich samizdatovým obdobím. Nazval jej „Goodbye, samizdat“. Z Joskova ateliéru mi text diktovala po telefonu Eda Kriseová.

Ústav pro výzkum veřejného mínění uskutečnil orientační průzkum názorů československých občanů na volbu prezidenta republiky. Ankety se zúčastnili respondenti ze všech krajů ČSSR, muži i ženy různého věku a sociálního postavení. Více než čtyři pětiny z nich se vyslovily pro přímou volbu prezidenta republiky.

Další kolo jednání rozhodujících politických sil proběhlo v podvečerních hodinách ve Valdštejnském paláci v Praze. Ohledně způsobu volby prezidenta opět nedospěly k dohodě. Shodly se pouze na nezbytnosti rekonstrukce zastupitelských sborů a na prodloužení lhůty potřebné ke zvolení nového prezidenta.

Spor o způsob volby prezidenta pokračoval i ve Federálním shromáždění. Komunističtí poslanci, disponující v parlamentu absolutní většinou, podali návrh zákona o referendu, jehož součástí byla přímá volba hlavy státu.

Bulharští komunisté přistoupili ke zrušení vedoucí úlohy strany a začali jednat s opozicí.

Představitel KV VPN Ján Budaj odmítl výzvy k odtržení Slovenské republiky, které zaznívaly z okruhu slovenského exilu, zejména z Kanady.

Zpět na začátek Předchozí záznam Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |