search-web

neděle 31. prosinec 1989

FotoFotoFotoFoto

V neděli začala kancelář přece jenom pracovat. Hlavním bodem programu bylo nahrávání novoročního prezidentského projevu Československou televizí a Československým rozhlasem. Jako štáb přišlo tolik lidí, že se málem nevešli do místnosti. Nakonec se jejich počet podařilo poněkud zredukovat a začalo nahrávání.

„Milí spoluobčané, čtyřicet let jste v tento den slyšeli z úst mých předchůdců v různých obměnách totéž: jak naše země vzkvétá, kolik dalších milionů tun oceli jsme vyrobili, jak jsme všichni šťastni, jak věříme své vládě a jaké krásné perspektivy se před námi otevírají. Předpokládám, že jste mne nenavrhli do tohoto úřadu proto, abych vám i já lhal.

Naše země nevzkvétá...“

Večer vypukla v Domě kultury a kovoprůmyslu (původně a dnes opět Národní dům na Smíchově) oslava konce roku a příchodu roku nového. Slavilo se však především zvolení Václava Havla prezidentem. Večírek měl charakter lidové veselice. Většinu přítomných pozvala Olga Havlová a byla zde opravdu pestrá směsice lidí. Členové nové vlády, kteří byli do svých funkcí nominováni OF; rockeři a různé máničky; několik spřízněných velvyslanců a dalších diplomatů; lidé z Občanského fóra; topiči z kotelen, myči oken a výloh, zeměměřiči, což byla typická povolání řady disidentů, které po podepsání Charty 77 vyhodili ze zaměstnání; lidé, kteří se navrátili z exilu a na našem území nebyli mnoho let. Oslava skončila v ranních hodinách.

Zpět na začátek Předchozí záznam Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |