search-web

sobota 16. prosinec 1989

FotoFotoFotoFotoFotoFotoFoto

Přiletěl Bettino Craxi, předseda Italské socialistické strany a bývalý předseda italské vlády. S Václavem Havlem se setkal v pražském hotelu Intercontinental. Bettina Craxiho doprovázel vydavatel exilového časopisu Listy Jiří Pelikán.

Tomáš Baťa v doprovodu prvního místopředsedy vlády Valtra Komárka navštívil po padesáti letech rodné město svého otce. Občané Gottwaldova mu připravili bouřlivé uvítání. Baťa kvitoval s uspokojením, že se město vrátí k původnímu názvu Zlín. Valtr Komárek uvedl, že Baťa v brzké době převezme Dům obuvi v Praze na Václavském náměstí, který na vlastní náklady zrekonstruuje a bude v něm prodávat výrobky své firmy. Večer se Baťa sešel v Bratislavě s předsedou slovenské vlády Milanem Čičem a poté uspořádal společně s kanadským velvyslancem v Československu Barrym Mawhinneyem tiskovou besedu v bratislavském hotelu Forum.

Alexander Dubček v interview pro italské listy La Republica a lʼUnità potvrdil, že nadále kandiduje na funkci prezidenta ČSSR.

Václav Havel v rozhovoru pro britskou televizní stanici BBC uvedl, že Občanské fórum je něčím více než politickou stranou, protože je skutečným zástupcem československé společnosti. OF by mělo být pouze garantem uskutečnění svobodných voleb, do nichž by mělo vstoupit více politických stran.

Ve večerním televizním projevu Václav Havel kromě jiného řekl:

Já jsem spisovatel, kterému to nikdy nedalo a vždycky se angažoval jako občan. Nikdy jsem po žádné politické funkci netoužil. Zároveň jsem však člověk, který vždycky nadřazoval obecné zájmy nad zájmy vlastní. Kdybych to byl nedělal, nemusel jsem strávit několik let ve vězení a mohl jsem se místo toho věnovat divadlu ve světě. Je-li v obecném zájmu, abych přijal prezidentský úřad, přijmu ho. Ale se dvěma podmínkami: že bych byl oním prozatímním pracovním prezidentem, kterého teď potřebujeme, a že ten, který usedne na dobu pěti let do Masarykova křesla, vzejde až ze svobodně zvoleného Federálního shromáždění. Druhou podmínkou, kterou si kladu, je, že po mém boku, ať už v jakékoli funkci, bude stát Alexander Dubček. Je to po Milanu Rastislavovi Štefánikovi pravděpodobně nejvýznamnější muž, kterého dalo Slovensko naší zemi a světu. Nedopustím, aby se jakýmkoli temným silám podařilo vrazit klín mezi něj a mne, a tím i mezi naše dva národy.

Zpět na začátek Předchozí záznam Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |