search-web

středa 22. listopad 1989

FotoFotoFotoFoto

Doneslo se k nám, že odstrkávání lidí Havlovou ochrankou nepůsobí dobře. Poněkud rušivý byl rovněž jeho křik do mikrofonu. Havel požádal Johna Boka, aby se ochranka chovala šetrně a ohleduplně. Čerstvě příchozí Ladislav Kantor se pustil do shánění dostatečné zvukové aparatury, aby bylo řečníky slyšet, aniž by museli do mikrofonu křičet.

Druhá mohutná manifestace proběhla podle obdobného scénáře jako předchozí den a díky Ladislavu Kantorovi byla mnohem lépe ozvučena. Václav Havel přečetl projev, který si předem připravil.

Vážení přátelé,

zdravím vás všechny jménem Občanského fóra. Zdravím i vás, středoškoláky a vysokoškoláky, kteří držíte trvalou hlídku u sochy sv. Václava. Zdravím jménem Občanského fóra i všechny občany, kteří nejsou zde na pražském Václavském náměstí a sledují nás prostřednictvím televize. Zvláštní pozdrav zasílám všem dělníkům v celé republice, kteří podporují požadavky studentů, umělců a inteligence, ustavují svá občanská fóra a stávkové výbory.

Mám dojem, že po dvaceti letech bezčasí se vrací do naší země dějiny. Můžeme za to poděkovat – a není to poprvé v naší historii – svobodomyslným studentům a vůbec mladým lidem, kterým patří budoucnost této země, a také divadelním a dalším umělcům, kteří se vzbouřili proti svému mnohaletému ponižování.

Občanské fórum se v tuto chvíli stává reálným reprezentantem kriticky smýšlející československé veřejnosti, který začíná být brán vážně i soudobou státní mocí. V nejbližších hodinách se Občanské fórum pokusí sjednotit všechny vznesené požadavky do jednotné listiny. Tyto požadavky podpoří, jak pevně věřím, všichni, kteří chtějí demokracii v naší zemi, manifestační generální stávkou v pondělí 27. listopadu.

Občanské fórum napsalo dopis prezidentům Bushovi a Gorbačovovi, kteří mají v brzkých dnech jednat o vývoji ve východní Evropě, v němž je žádá o podporu demokratickému úsilí. Rovněž zaslalo telegram Novému fóru v NDR, Solidaritě, lidovým frontám v Sovětském svazu, maďarskému Demokratickému fóru, Ekoglasnosti, Romanii Libera.

Ti, kteří se dlouhá léta násilně a krvavě mstí všem svým protivníkům, se v tuto chvíli bojí nás. Nemají důvod. Nejsme jako oni a nikomu se nebudeme mstít.

Chceme jen, abychom konečně měli vliv na osud své vlasti. 

Zpět na začátek Předchozí záznam Následující záznam

Copyright © 2019 – 2024, Deník revoluce, Všechna práva vyhrazena |